De cattery Het Foldras Poezen Katers Kittens Kittenbeleid

Atropos
Scottish en Highland Fold cattery

Links

Scottish en Highland Fold - rasinformatie

De oorsprong van de Scottish Fold en Highland Fold ligt in Schotland.
Rond 1983 ging men boerderijkatten en Britse en Amerikaanse kortharen kruisen met de Scottish Fold, hieruit ontstond de Highland Fold. Dit is dus de langharige variant van de kortharige Scottish Fold.

Deze vredelievende, niet dominante kat is sociaal met soortgenoten en honden, hij houdt van het gezinsleven. De Fold is een vriendelijke rustige kat met een zeer gelijkmatig humeur en een zacht stemgeluid. Hij is zeer speels en kan uitstekend met kinderen omgaan.

Wekelijks borstelen voor de langharige katten is nodig. Zeker gedurende de rui zal zijn wollige vacht regelmatig gekamd moeten worden. De vacht is half lang tot lang en voelt zijdezacht.

Om skeletmisvorming te voorkomen mag men niet twee Folds met elkaar kruisen. Dat is alleen te controleren als een kat/kitten in bezit is van een stamboom. Folds worden alleen gekruist met katten met rechte oren. De karakteristieke gevouwen oren worden pas na 3-4 weken zichtbaar en de graad van omvouwen pas na 5-6 weken. Er zullen in een nest zowel kittens met rechte oren (straights) als met gevouwen oren (folds) geboren worden.

De Scottish Fold en Highland Fold (dus niet de straight variant) kan Osteochondrodysplasie (OCD) ontwikkelen. De gevouwen oren bij de Fold wordt veroorzaakt door een genetische afwijking. Bij OCD zijn het kraakbeen en de botontwikkeling sterk afwijkend. Door de afwijkende groei ontstaan gedraaide kromme voor- en achterpoten, en ontwikkelen de gewrichten abnormaal. De aandoening wordt in de eerste levensmaanden van de kat al zichtbaar, omdat de groei sterk afwijkend is.

Copyright 2006 Cattery Atropos