De cattery Het Foldras Poezen Katers Kittens Kittenbeleid

Atropos
Scottish en Highland Fold cattery

Kittens verwacht/
planning

Kittenbeleid en informatie

Het aanschaffen van een kat moet een weloverwogen keuze zijn. U wilt er immers zeker van zijn dat u voldoende tijd en ruimte heeft voor een dier en dat u genoeg weet over het dier om er goed voor te kunnen zorgen. Een dier moet tenslotte bij u passen, u wilt er enthousiast over zijn en er van kunnen genieten.

Alles over de aanschaf, verzorging, gedrag, huisvesting, ziekten en voeding van de kat. klik hier

 

INENTINGEN:
Zoals veel catteries reeds zijn voorgegaan, hebben wij na veel wikken en wegen ook besloten om het entbeleid aan ta passen. Het is fijn als een kitten volledig ingeënt is als hij of zij verhuist, maar de gezondheid en welzijn van de kittens is nog steeds het belangrijkste. Dit betekent in de praktijk dat een kitten rond 13 weken de eerste enting zal krijgen in plaats van de gebruikelijke 9 weken. Meer informatie leest u in het artikel 'niet te vroeg inenten' van Neocat. klik hier

 

VROEGCASTRATIE:
De redenen die pleiten voor vroegcastratie zijn legio. Eentje ervan is dat mensen te luchtig denken over fokken, een andere is het hebben van kleine kinderen, die deuren open laten staan en weer een ander is plaatsing van broer en zus op hetzelfde adres. Het feit is dat enkele katers vroeg met sproeien beginnen en poezen soms plassen tijdens de krolsheid bij deuren en op matten. Het niet fokken met een kat, die volgens de fokker niet geschikt is voor de fok, is niet de enige en zeker niet de belangrijkste reden.

Sommige mensen zijn angstig voor de narcose tijdens de castratie, ze hebben soms al een kat gehad die erin bleef. Let wel, het risico dat een kitten niet ontwaakt tijdens de castratie is bij vroegcastratie voor de fokker. Veel eigenaren zijn blij met dit beleid, omdat wij ze een belangrijke beslissing uit handen nemen en tevens een paar dagen buikpijn besparen.

Het is natuurlijk gemakkelijk om de conclusie te trekken dat een fokker, die kittens vroeg laat castreren, dit doet uit eigen belang. Er zijn echter veel voordelen en minder nadelen aan het op latere leeftijd castreren.

Nog enkele redenen voor vroegcastratie zijn onder andere:

  1. Minder kans op kanker aan de testikels of mamatumoren.

  2. De zekerheid dat een kater of poes niet als fokmachine zijn/haar leven zal slijten en eventueel zelfs 'open' doorverkocht wordt.

  3. Geen jarenlang pilgebruik voor een poes, waardoor er dus ook geen cysten ontstaan en geen vergroeiingen/verdikkingen/vervormingen van de baarmoederwand ontstaan.

  4. Fijner rustiger karakter.

  5. Minder kans op wegloopgedrag dus een huiselijker kat, die aan minder gevaren blootgesteld wordt als gevolg daarvan. Overdraagbare ziektes van andere katten of andere gevaren buitenshuis zoals auto's, honden of een ongewenst nest van de buurtkater.

  6. De zekerheid dat niet alle kittens uit één nest verder gebruikt worden voor de fok en er selectief gekozen wordt voor een ruime genenpool en niet alleen gefokt wordt omdat het zo leuk is.

Meer informatie hierover van Kattenbescherming Nederland: klik hier

 

 

 

 

Copyright 2006 Cattery Atropos